Ford Mondeo 1.5 Ecoboost İzlenimlerim

EgeG

Sessiz
Mesajlar
14
Konum
İstanbul
Araç Renk ve Tip
Passat B8 TDi
Sene içinde yeni Mondeo'yu inceleme fırsatım olmuştu fakat üye olduğum forumlarda paylaşamamıştım.
Önemli bir model olduğu için ayrı bir başlığı hak ettiğini düşünüyorum.


İçerideki malzeme kalitesi bence gayet iyiydi. İç tasarım fotoğraflarda bana çok sönük gelmişti ama içine binince fikirlerim değişti, beğendim.
Tasarım olarak fotoğraflarda gerçekten çok şık duruyor ama yolda gördüğüm zaman üzerindeki jantların küçük olmasından mıdır nedir çok etkilemiyor beni hatta gerçekte görünce yeni Passat'ın tasarımı daha çok hoşuma gidiyor diyebilirim. Bunu eskilerden beri Ford seven biri olarak söylüyorum. Bilerek Ford'çu demedim, yanlış anlaşılmayayım http://www.başka bir forum.com/public/style_emoticons/default/tey.gif


Arabayla yola çıktığımızda yüzümde hemen bir gülümseme oluştu, çok etkilendim. İçerisi aşırı sessiz ve kaliteli hissettiriyordu. Ve son dönemde çıkan otomobillerde artık yok olmaya başlayan yayla hissi.. Süzülme hissi.. Bu hissi yıllardır bozmayan Ford'u tebrik ediyorum. Bu hissin en büyük kaynağı tasarım oyunları ile arabayı daha hacimli ve ferah hissettirmek. Örneğin çoğu firmanın aksine Ford hala çok geniş bir ön cam kullanıyor. Hele ki mondeo'nun kaputunun üzerinde çok şık duran hat ve yolda giderken bu hattın kaputun gözükmesini sağlaması sizi çok premium bir araçta gibi hissettiriyor. Bindiğim arabada kaputu görebilmek beni iyi hissettirir.

Ufak bir detay da Ford'un yeni araçlarında kullanmaya başlamış olduğu silecek tasarımı. İki silecek sağ ve sol alt köşelerden monteli. Bu silecek belki alışmış olduğumuz silecek şekli kadar sürücünün kullandığı yüzeyi temizlemese de çalıştığı zaman sizi daha büyük bir otomobildeymiş gibi hissettiriyor. Çoğu kişi buna önem vermez ama benim hoşuma giden bir detay..
Araç tam bir 'cruiser' olmuş. Sessiz,konforlu, rahat ve büyük hissettiren. Bizdeki 2011 Mazda6 da öyleydi ama yeni Mazda6'da o hissi pek göremedim.. Mondeo tam benim hoşuma giden detayları yakalamış..

Buraya kadar + yönlerinden bahsettim. - yönleri az olmasına rağmen maalesef çok önemli -ler. Ve tamamen genellikle Türkiye'deki Mondeolara has eksiler.

1.5 ecoboost motor, Mondeo ile birleşince bence tam olarak bir hayal kırıklığı olmuş. Kimi motorlar vardır taşıdığı gövdeyle birleşince sürücüye performans veremez, anca kasayı toplar ama çok ekonomiktir. 1.5 sky-g mazda3 gibi. Kimi motor- gövde kombinasyonları vardır çalıştığı her devirde performans verir ama çok yakar. Mondeo ve 1.5 ortaklığı maalesef hiçbiri. 1.5 ecoboost hem çok yakıyor hem de performans adına hiçbirşey vermiyor. Bu segment araçlar performanslı kullanım için üretilmezler ama hızlanma hissiyatını beklersiniz ve hızlanırken konforlu hissetmek istersiniz. Sessizce hızlanmak.. Mondeo hem bağırıyor hem hızlanamıyordu. Seslice takılıyordu sadece. Buna çok takılmadım D segmentinde böyle tasarlanmış bir otomobile hız değil süzülmek yakışır dedim.

Mondeo'yu incelediğimizde şuanki Passat aracı bekliyorduk dolayısıyla Vw'nin Passat ile nasıl bir satış politikası izlediğini biliyorum, oraya değineceğim. Test sürüşünde bize eşlik eden hanımefendiye sorular sordum ve hepsinde olumsuz cevap aldım.
-Bej koltuk seçeneği var mı ?
- Maalesef masajlı siyah deri koltuk opsiyonu var.
-Ben yurtdışındaki fotoğraflarda gördüm bej deri vardı.
-Türkiye'ye getirilmiyor.

-Aracın jantları titanium da bile biraz ufak kalmış. İsteğe bağlı olarak Avrupa'daki gibi büyük jantla getirtebiliyor muyuz?
-Maalesef sadece 17' jantlarla getirebiliyoruz ama 17'' jant ta gayet büyük bir jant seçeneği.

Benim için buradan itibaren iş tam bir hayal kırıklığı oldu. Karşılaştırabilmeniz açısından Passat'ın satış şeklini size anlatayım.
3 temel donanım pakedi hazırlanmış. Trendline Comfortline ve Highline olmak üzere. Bunun yanında tam 3 sayfalık bir opsiyon listesi var. Örneğin Comfortline almak istiyorsunuz ve highline'ın bazı özelliklerini gereksiz bulup pahalı görüyorsunuz. Comfortline pakede kafanıza göre led farlar veyahut deri koltuk ekleyebiliyorsunuz.
Yada passat almak istiyorsunuz ama durumunuz comfortline'a yetmiyor. Trendline alıp üzerine otomatik kararan dikiz aynası, koltuk ısıtma, dijital klima, cruise control vs. kafanıza göre ekleyebiliyorsunuz. Comfortline ve Highline donanımlarda hem bej hem siyah döşeme seçenekleri var ama isteğinize bağlı olarak örneğin kahverengi deri döşemeyi seçebiliyorsunuz.
Ya da jant seçebiliyorsunuz.

Bunun yanında bir Passat almaya karar verdiğinizde benzinli seçeneklerde hem 125 hem 150 hplik motor seçenekleri mondeo'dan daha ekonomik. 150 hp seçeneği performans konusunda da mondeo'yu solluyor. Ayrıyetten DSG gibi bir şanzıman ile alabilirken Mondeo 1.5i çok tutmadığım bir tork konvertörlü şanzıman ile alabiliyorsunuz ancak.

Bu durumda Passat daha çok satış rekorları kırar, Ford ise biz neden satış konusunda Passat'ı yakalayamıyoruz diye düşünür maalesef. Çok güzel bir otomobili saçma satış şekilleri ile ölü getirmek buna denir.. 1.5 ve şanzıman sıkıntısında Ford biraz çaresiz kalmış olabilir ama müşteriyi koltuk ve jant seçiminden mahkum bırakmak çok saçma. Avrupa için de aynı şey söz konusu. Ben bej döşemeli bir araç istiyorsam deri koltuğa o kadar para vermek zorunda kalmamalıyım.
 

EgeG

Sessiz
Mesajlar
14
Konum
İstanbul
Araç Renk ve Tip
Passat B8 TDi
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #2
Resimler

attachment.php






attachment.php
 

Ekli dosyalar

  • AoInzEk.jpg
    AoInzEk.jpg
    80.7 KB · Görüntüleme: 215
  • 07_fordmondeo-5door_27.jpg
    07_fordmondeo-5door_27.jpg
    44.9 KB · Görüntüleme: 218

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,898
Konum
Mudanya
Güzel bilgiler vermişsin teşekkürler, test sürüşü yapma şansımız olmamıştı ama kısa süreli bir inceleme yapmıştık biz de Kerim le. İç malzeme kalitesi fena değildi evet ama bir şeyler eksik gibiydi oturunca Focus değil, Mondeo dayım ben hissini direk vermemişti nedense. Dış tasarımı jantlar hariç çok beğendim, ledli farlar ve stoplar çok şık ve Aston Martin ızgara güzel bir hava katmış Mondeo ya, ama aynı şeyi Focus ya da Fiesta için söyleyemem. Ecobost motor Avrupa da ödülleri hangi kriterle alıyor acaba merak ediyorum, söylediğiniz gibi ekonomik değil bunu biliyordum ama performansta da sıkıntı olduğunu söylüyorsunuz, o zaman facia demek. Rakibi Passat ın opsiyon seçenekleri gayet güzel ama Doğuş un tüm markalarında olduğu gibi neredeyse her şeyi opsiyon yapması insanı markadan soğutur (bilinçli kullanıcıları tabi).
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,834
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
İnceleme ve paylaşım için teşekkürler Ege :)


Tepetaklak !!
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Vergi dezavantajından kurtarmak için 1.5 ecoboost koyuyorlar ama o kasanın altında o motor ne yapsın turboda bir yere kadar 1,5 ton araba. 2.0 TDCi alınmalı bu araç. Ford'un nedense araçlarını hafifletmek gibi bir kaygısı yok +yakıt -performans olarak devam ediyor. Dış tasarımını bende beğendim. İçi o kadar etkileyici değil. İnceleme için teşekkürler Ege :)
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,834
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Bi kez daha okuyunca; passat da standart dijital klimanın olmadığını anladım... Umarım yanlış anlamışımdır...

;D


Tepetaklak !!
 

EgeG

Sessiz
Mesajlar
14
Konum
İstanbul
Araç Renk ve Tip
Passat B8 TDi
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #7
İyi de bir ülkede iddiası olan her marka iddiası olduğu ülkeye boş otomobil gönderir zaten. Örneğin Amerika'da buradaki passat trendline gibi manuel klimalı mazda6'lar var. Vw Türkiye'de segment lideri olmak istiyor bu yüzden Trendline gibi bir paket satıyor ki yollarda sık sık görmek mümkün açıkçası. Mazda da, ABD'de çok satmak istediği için sis farsız manuel klimalı Mazda6ları oraya yolluyor. En azından passat trendline'ın içinde dokunmatik ekranlı cd çalar var, mazda6'nın baz versiyonunda geçtiğimiz yüzyıldanyıldan kalma cd çalar var :cool:


Açıkçası şu segmentte düşük hacim turbo olarak bindiğim en başarısız motor örneğiydi diyebilirim. Zaten şu yılda d segment bir aracın hala 1500 kg olması da ayrı bir soru işaretidir gözümde.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,898
Konum
Mudanya
Evet 1500 kg çok, mesela Sky Mazda 6 devasa boyutuna rağmen benim Mazda 3 ten daha hafif
 

hagakure

Aktif
Mesajlar
5,637
Konum
İstanbul / Kadıköy
Araç Markası
2004 Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Şampanya-Sedan
Paylaşım için teşekkürler Ege :)
D segment bir aracın 2.0 benzinli veya 2.0 dizel olması gerektiğini düşünüyorum..fiyat listesine baktığımda başlangıç fiyatı 89 bin 2.0 tdci titanium ise 164 bin epey yüksek geldi bana..
 

Üst Alt