Elektrik, Röle Tesisatı Çekerek Xenon Montajı

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Daha önce de paylaştığım gibi bizim kuzulara Xenon çok güzel gidiyor, parlama yapmıyor, ışıkta dağılma olmuyor, fabrikasyon gibi duruyor. Forza 4300k H11 Xenon dönüşüm kiti almıştım daha önce. Klasik şekilde montajını yapmıştım ama içim rahat etmediğinden aküden elektrik alacak şekilde bir sistem yapmak istiyordum. Gittigidiyor sitesinden butcher911 adlı kullanıcıdan Xenon Kit Akü Bağlantı Set Röle ve Sigorta adlı ürünü aldım. Tesisat hazır bir biçimde, sigortaları ve rölesi bağlanmış şekilde, yapmanız gereken sadece bağlantıları yapmak.

214402967_0.jpg214402967_1.jpg214402967_1 - Kopya.jpg

İlk olarak tekli kırmızı kablomuzu akünün + kutbuna bir vidanın altına bağladım. Ardından tesisatın yerine karar verdim. Röleyi sürücü tarafı farının alt tarafındaki boşluka elektrik kablolarının yanında konumlandırdım. Ampul soketini xenon balastına bağlayıp ampulü de balasta bağladım. Ampul soketindeki siyah kabloyu da farın üst tarafındaki vidaya bağladım.
Balastların yerlerini de uzun süredir deniyordum. Motorun sıcaklığından etkilenmemesini istiyorum çünkü. Bu iş için de en uygun yer çamurlukların içleri, çamurluklardaki boşluklar değerlendirilebilir diyerekten birazcık da sıkıştırma yöntemiyle balastları oraya sabitledim. Sıkıştırmak için farın üst kısmında kalın bağlantı soketinden de yardım aldım.

DSC_0006.jpgDSC_0007.jpgDSC_0008.jpg

Sürücü tarafındaki orijinal ampul soketine 2 tane terminal (soket ucu/metal) giriyor. Kırmızı kırmızıya, siyah siyaha olacak şekilde dikkatlice yerleştirdim. Yalıtmak için elektrikçi bantı kullandım. Yerinden çıkmasını da zorlaştırmak için içindeyken iki ayrı tarafa eğdim ve üstünden de bant geçirdim.

DSC_0005.jpg

Elektrik tesisatını da en kestirme elektrik kablolarını takip ederek geçirebilirim diye düşündüm. Kaputu açınca radyatörün üstündeki kısımdan geçen su borularının altından elektrik kabloları geçmekte. Bu elektrik kabloların plastik parçaya girdiği tırnakları çıkartarak xenon elektrik kablosunu buradan geçirdim. Dikkat ederseniz zig zag yaparak geçirdikten sonra aracın elektrik kablolarının tırnaklarını yerine taktım. Tırnakların bir yukarısı bir aşağısından geçirince xenon kablosu hareket etmiyor.

DSC_0009.jpgDSC_0010.jpgDSC_0011.jpgDSC_0012.jpg

Yolcu tarafındaki soketi balasta, ve balastı ampule bağladıktan sonra, siyah kabloyu yine bir vidaya bağlamam gerekiyordu, sürücü tarafında yaptığım gibi farın üst kısmında tutan bir vidayı kullandım bunun için de. Tesisat kablosunun hareket etmesini engellemek için de, farın iç kısmında bir kablo tutacak bir çentik farkettim. Buraya sıkışarak sağlam oturması için çift taraflı bantı tesisat kablosunun üstüne sarıp o çentiğe sıkıştırdım. Burada da oynama kalmadı. Yolcu tarafındaki farın orijinal soketi kullanılmadığından toz girmemesi için elektrikçi bantıyla sarmalayıp kablosunu kendi çentiğine sıkıştırdım.

DSC_0013.jpgDSC_0014.jpgDSC_0015.jpg

Balastı sabitlemek için sürücü tarafında yaptığımın aynısını yaptım. Sıkıştırmak için altta görülen soketten yardım aldım.
DSC_0016.jpg

Ve son hali...

DSC_0018.jpgDSC_0017.jpg

Kısa farın anahtarını DSC, Bagaj açma düğmesinin oraya mı alsam diye düşünmüyor değilim. Malum Japon araçlarda direksiyonda kol üstünde ve akşam selektör yaparken farların kapanmasıyla karşılaşan usta sürücülerin hikayelerini endişeyle dinledim, okudum. Bu nedenle bir anahtar ile bu kısa aydınlatmayı DSC tuşunun yanına alabilirim. Selektör ya da uzunları yakmamı engellemeyecek, koldan ayarlayabileceğim; sadece kısa farlar konsolda olacak. Selektör yapıldığında farlar kapalıyken uzun farların yanında kısa farlar da yanmakta, bu da xenon ampulün ömrünü azaltmaktadır. Bu uygulamayla bu sorunu da aşabilirim.

Park ampullerinin de motor çalıştığında sürekli yanacak şekilde hat çekmeyi düşünüyorum. Sigorta kutusunda motor çalıştığı zaman voltaj gelip motor durduğunda voltaj vermeyen bir noktadan park ampullerinin kırmızı kablosuna hat çekerek bu dediğim de yapılabilir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Teknisyen

Katılımcı
Mesajlar
253
Konum
Samsun
Araç Markası
Yok
Araç Renk ve Tip
Yok
Elinize sağlık.Hayırlı olsun. Aslında bu tür işleri bir aksiyon kamera ile kayda alıp video olarak yayınlasanız çok daha mükemmel olur bence.

Birde Xenon devri öldü galiba. :) 2-3 sene içinde lazer far uygulaması yaparken görürüz galiba sizi? :D
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Sağol hocam. Aslında resimler için bile geç kalmıştım, en son dank etti. Neyseki zorluğu olan bir uygulama değil. Dikkat edilmesi gereken noktalar, balastların sıcaklık kaynağından uzağa yerleştirmek ve ampul soketlerinden çıkan siyah kabloları takabilecek vida bulabilmek. Bunları da paylaştım, yapmak isteyen kolayca yapar. :)

İnşallah da led ve lazer ampuller bizimkilere zor olur. :)
 

Teknisyen

Katılımcı
Mesajlar
253
Konum
Samsun
Araç Markası
Yok
Araç Renk ve Tip
Yok
İnşallah da led ve lazer ampuller bizimkilere zor olur. :)

Çinli kardeşlerimiz çok beklemez makul çözüm üretirler 1-2 sene içinde.Şu anda bile tek tük satıcılar var lazer far satan :) Gerçi neyin nesi incelemedim ama sıfır araçlarda yaygınlaştıkça modifiye için çözüm üretirler çok beklemez.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Kazasız belasız günlerde eskitmek nasip olsun hocam paylaşım için teşekkürler. :)
 

Üst Alt