Dizel Motorlarda Su/Etanol Enjeksiyonu Kullanımı

immmir

Aktif
Mesajlar
1,221
Konum
Ankara
Araç Markası
2012 Mazda 3 Touring D
Araç Renk ve Tip
Kristal Beyaz-Sedan
Merhabalar.

tesadüfen şöyle bir bilgiye ulaştım, görüş ve önerileriniz.

Dizel araçlara su/metanol enjeksiyonu ve yararları

Su/Metanol Enjeksiyon kiti

--------------------------------------------------------------------------------
Turbo dizel aracınız varsa ve performansından memnun değilseniz aracınıza taktırabileceğiniz kitlerden biri su/metanol enjeksiyonu. Dizel motorlu araçlara yapılan LPG veya NOS enjeksiyonu gibi metanol de aracınızın performansını artırmak için kullanılabiliyor. Öncelikle metanol enjeksiyonunun ne olduğundan bahsetmek ve bu uygulamayla ilgili detaylı bilgi vermek istiyorum.

Su/metanol enjeksiyonu adından da anlaşılacağı üzere suyun ve metanolun değişik oranlarda (amaca göre sizin önceden belirlediğiniz bir oranda) motorun emme manifolduna püskürtülmesidir. Bu oran çoğunlukla %100 su veya %50 su + %50 metanol veya %70 su + %30 metanol olarak önceden belirlenebilir. İsterseniz baska oranlar denemek de mümkün. Aracınıza taktırdığınız kitin deposuna (bazı kitlerde aracın silecek suyu haznesi depo olarak kullanılıyor, nedenini açıklayacağım) istediğiniz oranda karışımı koyabilirsiniz. Metanol su karışımı sıvı olarak emme manifolduna püskürtüldüğünde manifoldun içindeki sıcak havanın ısısını emerek yanma odasına ulaşır. Hatta silindire girerken ve emme valfleri kapanırken dahi ısı emmeye devam eder. Basınç altındaki sıvının gaz hale geçtiği andaki basınç ve sıcaklık doyum noktası olarak adlandırılır. Pistonlar karışımı sıkıştırırken karışım hala sıvı haldedir ve doyum noktasına ulaşmamıştır, dolayısıyla etrafından ısı çalmaya devam eder. (Bunun sebebi suyun yüksek miktarda ısıyı hapsedebilen ısı sığası yüksek bir madde olmasıdır. Yani karışımınız su bakımından ne kadar yoğunsa karışımın doyum noktasına varması o kadar zaman alır ve dizel motorunuzu o kadar soğuk çalıştırmış olursunuz.) Karışımın doyum noktasına ulaşıp gaz haline geçmesi dizelin püskürtülüp alev almasına kadar ertelenir. Faz değişimi sırasında sudaki oksijen molekülleri yakıt ile reaksiyona girer ve böylece daha fazla oksijeni motora su olarak taşımış olursunuz. Ama şunu söylemek gerekiyor ki sadece su püskürtülen uygulamalarda bu şekilde bir beygir gücü artışı görülse de bu artış dikkate alınmayacak kadar azdır. Ama tabiki aynı şeyi metanol için söyleyemeyiz, çünkü metanol en basit alkoldür ve tabiki yanma sırasında açığa çıkardığı yüksek enerjiyi hydrokarbon bağlarında saklamaktadır. Kısacası bir tür yakıttır.

Su/metanol enjeksiyonu ilk olarak Sir Harry Ricardo adlı İngiliz bir mühendis tarafından 40'ların başında keşfedilmiştir. Tabii ki amaç performans artışının ikinci dünya savaşındaki benzinle çalışan uçaklara sağlayacağı avantajdır. İlk çalışmalar sadece suyun püskürtülmesi ile yüksek basınç altındaki buji ile ateşlemeli sistemlerin efektif yakıt oktanının artırılması ve bu şekilde güç artışı sağlanmasıdır. Bu da tabiki it dalaşında üstünlük sağlamak ve savaşı kazanmak demektir. Tabiiki bizim amacımız bu değil...

Biraz da faydalarından bahsedelim. Dizel motorlarda emme manifoldundaki ısıyı düşürmenin bize yararı nedir? Öncelikle, ısı düştüğü için hava daha yoğun hale gelir ve aynı basınç altında ve aynı hacimde daha çok havayı silindire taşımış olmanız demektir. Bu da hem beygirin hem de torkun artmasına sebep olur.

Şimdilerde üretilen bütün dizeller bildiğiniz gibi yüksek teknolojiye sahip turbolar bulundurmakta. Problem ise turbonun çalışma prensibi sebebiyle, yüksek basınç altında emme manifolduna itilen havanın ısısının artması. Her turbonun uygulayabileceği maksimum bir basınç limiti vardır. Eğer bu limite yakın basınçlarda turbonuzu zorluyorsanız (size söylüyorum dizel aracına chip tuning yaptıranlar) bu ısı daha da artar. Turbonuz adeta bir saç kurutma makinesi gibi çalışır. Üzülmeyin çünkü su/metanol kitlerinden en çok faydalananlar bu durumda olanlardır.

Bir diğer fayda ise emme ısısının düşmesinin sonucu olarak egzoz ısısının da düşmesi. EGT denen egzoz gaz derecesinin düşük olması motorunuzun aşırı yük altında zorlandığı durumlarda ısıdan dolayı zarar görmesini ve aşınmasını engeller. Bu nedenle su/metanol kitleri Amerika'da ve Kanada'da en çok olarak yük çeken pick-up kamyonetlerde bulunuyor. Aşırı yükle yüklendiklerinde ve yokuş çıkmak zorunda kaldıklarında dahi motorlarının ısınmaması bu kamyonetlerin motor ömrünün artması için çok önemli bir etkendir.

Gelelim metanolu nereden bulacağınıza. Kuzey Amerika'da en ucuz ve zaten su ile karıştırılmış metanolu silecek suyu olarak bulabilirsiniz. Evet yanlış duymadınız, Kuzey Amerika'da %30 hatta daha fazla oranlarda metanol içeren silecek suları marketlerde çok ucuza bulunabiliyor. Türkiye'de de hala bu şekilde satılan silecek suyu markaları var. Fakat metanol zehirli olduğundan çoğu marka metanol yerine gliserin içermektedir ve aldığınız silecek suyunun içindekileri bu yüzden mutlaka okumanız gerekiyor. Yanlışlıkla gliserinli silecek suyu kullanırsanız aracınıza veda edersiniz. Kullanıcağınız silecek suyunun içeriğine bakıp içinde metanol olduğundan emin olduktan sonra, içinde parfüm veya temizleyici deterjan (köpüren) olmadığındanda emin olmanız gerekiyor. Metanollü silecek suları zehirli olduğundan su ile karıştırılmaması için kimyasal renklendiricilerle renklendirilir (kırmızı, mavi, sarı gibi). Bundan korkmanıza gerek yok çünkü bu renklendiriceler eser orandadır ve motorunuza zarar vermez.

Gelelim dezavantajlarına. En büyük dez avantajı uzun vadeli kullanım durumunda, motora enjekte edilen suyun zamanla motorun parçalarını paslandırmasıdır. Ama yeni nesil turbo dizel motorların çoğu paslanmaya karşı çok dirençli alaşımlardan veya paslanmayan alüminyum bloklardan üretilmektedir. Eğer aracınızın motor bloğu aluminyum ise endişelenmenize gerek yok.

Son olarak da bir kaç rakam vererek ne kadar bir performans artışı beklemeniz gerektiğinden bahsetmek istiyorum. 2004 model Dodge 3500 Cummins dizel kamyonete uygulanan bir sistemden bahsetmek istiyorum. Araçta dizel chip tuning uygulaması yapılmış ve %32, %50 ve %75 metanol bulunduran karışımlar denenmiş. Aracın fabrika çıkışı verileri şöyle: 279 beygir ve 786 Nm tork (verilen değerlerin hepsi yola aktarılan güç, fabrika verileri gibi krank milinden ölçülmemiş). Chip tuning ile aracın verileri 379 beygir ve 1038 Nm'ye çıkmış. Bu artış chip tuning deneyimi olanları şaşırtmasın çünkü Kuzey Amerika'daki pick-up kamyonetler dayanıklılığı ile meşhurdur (1 milyon km yapmış ve hayatı boyunca yük taşımış bir çok pickup gördüm) ve bunu tabiki motorlarının kaldırabileceği gücün çok altında çalışmasına borçlular. Yüzde 32 lik silecek suyu ile bu değerler 429 bg ve 1183 Nm tork'a yükselmiş. Yüzde 50'lik metanol/su karışımı ile 453 bg ve 1260 Nm tork elde edilmiş. Ve son olarak yüzde 75 lik karışım ile de 487 bg ve 1301 Nm tork'a ulaşılmış.

Kısacası chip tuning uygulaması yaptırdıysanız veya yaptırmayı düşünüyorsanız kesinlikle tavsiye edeceğim bir uygulama su/metanol enjeksiyonu uygulaması. Zaten chip tuning yapılmış turbo dizel aracınıza silecek suyu ile yüzde 13 oranında beygir gücü artışı elde edebilir ve hatta motorunuzun daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz....
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Abi daha önce hiç duymadım bunu ben, chiptuningle yakından ilgileniyorum, artık bununla da ilgilenip araştırma yapayım biraz, bilgisi olan varsa paylaşır zaten merak ettim ben de, [member=34]mtutun[/member] abinin bilgisi olabilir belki, müsait olunca yazacaktır.
 
Mesajlar
1,047
Konum
Afyon
metanolle karıştırıldığını duymuştum..
Birde yeni öğrendiğim birşey daha oldu...
Araba transporter 2006-2007 2.5 TDI olması gerekli yakıt alacağız kapağı açınca ne görsek iyi "Diesel or gas-oil" arabanın gaz yağı yakabileceğini belirtmiş..
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
metanolle karıştırıldığını duymuştum..
Birde yeni öğrendiğim birşey daha oldu...
Araba transporter 2006-2007 2.5 TDI olması gerekli yakıt alacağız kapağı açınca ne görsek iyi "Diesel or gas-oil" arabanın gaz yağı yakabileceğini belirtmiş..
Abi gaz yağını bir takım ürünlerle karıştırıp yakıldığını biliyorum da, direk gaz yağı yakılır mı, enjektörleri yakar pişirir ???
 

Mt53

Katılımcı
Mesajlar
511
Konum
Rize-Samsun
Peki ya etil alkol benzin yada metil alkol yani metanol-benzin karışımı hakkında bilgisi olan var mı ??
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Googleden bakim soyliyecem :-D
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
0881ea2efa33a4daed9b75a58ab0b915.jpg
 

emytoget

emytoget
Mesajlar
1,638
Konum
İstanbul/Ümraniye
Araç Markası
Mazda Premacy - 1999
Araç Renk ve Tip
Gri - sw
Etil alkol olmasa da bu sisteme benzer dizel motorlara uygunalan beslemeler var. Örneğin gübrenin çeşitli işlemlerle sıvı karışım haline getirip güç ve tork artışı sağlayan çok ekonomik bir sıvı olan adblue. Mercedes kamyonlarında kullanıyor.
 

emytoget

emytoget
Mesajlar
1,638
Konum
İstanbul/Ümraniye
Araç Markası
Mazda Premacy - 1999
Araç Renk ve Tip
Gri - sw
Yok etil alkol kullanılmıyor. Ama amaçları aynı yanıcı sıvı. Güce güç katmak. Şantiyede çalışıyorum adbluesu biten araç 4 le çıktığı yeri 2 le anca çıkar oluyor. Gerçi ecu turbo hepsi adblue varmış gibi ayarlandığını için bu kadar çekiş farkı oluşuyor.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Olm ralliye mi katılacan ne yapacan araban gayet iyi performans olarak otur oturduğun yerde yaa :D git en fazla Mehmet Gazihan abimize yazılım attır arabana olsun bitsin ;)
O iş zaten cepte ;) [member=4]kadir[/member] 'e plaka mı okutmak çok zevkli olacağı için araştırmalarım devam ediyor :D
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Yok etil alkol kullanılmıyor. Ama amaçları aynı yanıcı sıvı. Güce güç katmak. Şantiyede çalışıyorum adbluesu biten araç 4 le çıktığı yeri 2 le anca çıkar oluyor. Gerçi ecu turbo hepsi adblue varmış gibi ayarlandığını için bu kadar çekiş farkı oluşuyor.
Adblue yu bazı Merco lar iptal ediyor neden peki?, ayrıca egzozdan çıkan kokuyu nasıl yok ediyor bu sistem.

Genel olarak konunun özünü açıklayacak bir babayiğit var mı, bu işlemi bizim aracımıza nasıl uygularız, maliyeti nedir, zararı var mıdır, karı nedir ?
 

emytoget

emytoget
Mesajlar
1,638
Konum
İstanbul/Ümraniye
Araç Markası
Mazda Premacy - 1999
Araç Renk ve Tip
Gri - sw
Adblue yu bazı Merco lar iptal ediyor neden peki?, ayrıca egzozdan çıkan kokuyu nasıl yok ediyor bu sistem.

Genel olarak konunun özünü açıklayacak bir babayiğit var mı, bu işlemi bizim aracımıza nasıl uygularız, maliyeti nedir, zararı var mıdır, karı nedir ?
Benim çok bilgim yok şantiye ortamında görüyorum az cok nasıl bişey olduğunu tahmin ediyorum ama sistemi hakkında net bilgim yok. Ek bir deposu var içine kesinlikle pislik girmemesi lazım ayrıca ısınan motor suyu içinden geçiyor ve hazneyi sıcak tutuyor. Soğukta kıvamlasıyor ısınması şart o yüzden. Duyduğuma göre harfiyat kamyonlarında çok iyi birşey de uzun yol kamyon ve tırlarında yeterli avantajı varmı kullanılıyormu bilmiyorum.
 

Üst Alt