Mazda 3 BL (2009-13) Dizel DPF'lerde Hangileri Kuru ve Sıvı İçeriyor

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
Arkadaşlar bir sitede 2. nesil mazda3'lerde bakımsız dpf kullanıldığını okudum. Ayrıca benim arabanın kitapçığında dpf bakımında "dpf'li y6 motorlar için" diye bir ibare var. Yani benim anladığım Türkiye'deki BL serisi mazda3'lerde bakımsız dpf var.

The DPF used in the updated EURO5 1.6-litre engine, introduced in the second generation Mazda 3, is claimed to be "Maintenance Free" It appears to use a larger oxidation catalyst to increase the exhaust gas temperature and improve particulate combustion. I do not know if Mazda are supplying their own DPF or using the next generation PSA/Ford DPF. This may enable a Mazda sourced DPF to regenerate without the use of an FBC. The newest PSA DPF uses a new design of filter and a reformulated FBC which should not require maintenance before (250,000 Km) 155,000miles.

TÜRKÇESİ
Yeni nesil Mazda 3'te piyasaya sürülen güncellenmiş EURO5 1.6 litrelik motorlarda kullanılan DPF, "Bakım gerektirmeyen" olduğu iddia edildi. Egzoz gazı sıcaklığını artırmak ve partikül yakma özelliklerini iyileştirmek için daha büyük bir oksidasyon katalizörü kullandığı görülüyor. Mazda'nın kendi DPF'sini veya yeni nesil PSA / Ford DPF'yi kullanıp kullanmadığını bilmiyorum. Bu, bir Mazda kaynaklı DPF'nin bir FBC kullanılmadan yeniden üretilmesini sağlayabilir. Yeni PSA DPF, daha önce bakım yapılmasına gerek olmayan (250.000 Km) 155.000milelik yeni bir filtre tasarımı ve yeniden formüle edilmiş bir FBC kullanıyor.

109 luk dizel M3 lerin bir kısmında bakım gerektiren yani sıvı takviyeli Dpf var. Açtığım bu konu nedeniyle ulaşan kullanıcılardan sıvısı bitenler var. 115 liklerde sıvı olayı yok.(Henüz denk gelmedim, benim aracım da 115lik) Bakımsız diye tabir edilen kuru tip dpf mevcut.
Kısa mesafe ve ağırlıklı olarak araç şehir içi, yoğun trafik koşullarında kullanılıyor ise bakımsız dpf diye bir durum söz konusu değil. Sıvısız olsa bile rejenerasyon yapamadığı ve biriken kurumlar yakılamadığı için tıkanma durumu oluyor. Sıvılı olanlarda da bu koşullardaki kullanımda sıvı sarfiyatı fazla olduğu için ön görülen kmden önce tükenmesi durumu söz konusu.

Statik rejenerasyon ise iki tip dpf için de ortak işlem. Sadece basamakları farklı. Birinde biriken kurumu yakmak için 600 derecelerdeki iç sıcaklığa çıkma ile tepkime başlarken, diğerinde sıcaklık bu kadar yükselmeden sıvı takviyesi ile daha düşük sıcaklıklarda kurumların yanması sağlanıyor.
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #2
109luk araçların Volvo ve Ford'larda arka sağ aks tarafında yakıt deposunun yanında küçük bir muhafaza olarak, Mazda da ise ortada konumlandırılmış, olup olmadığını kontrol edebilirler. Şuan telefondan yazdığım için yerini gösterir şemayı ekleyemiyorum. Sıvı takviyeli dpf kullanılan Mazda 3 lerde 3 litrelik depo bu konumda yani ortada yerleştirilmiş.

Yarın gün içinde yerini gösterir şemayı eklerim. En azından kullanıcılara sıvılımı sıvısız mı dpf kullanıldığını tespitte bilgi sağlar.
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #4
Fuel DPF Additive Tank olarak geçiyor araçtaki konumunu gösterir şema ve Mazda linkini paylaşıyorum;

Mazda linki;
FUEL ADDITIVE TANK REMOVAL/INSTALLATION [MZ-CD 1.6 (Y6)]

Şeması;
am3zzw00001532.jpg


Burada dolum prosedürü anlatımı;
FUEL ADDITIVE FILLING[MZ-CD 1.6 (Y6)]

Euro4 (109HP lik versiyonlar için geçerli)
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #6
Kafa karışıklığının önüne geçecek harika bir konu, teşekkürler @ibrasoft :)

Vardı, yoktu olayı biraz sürüncemede kalmıştı bence de iyi oldu @domestos :)
BL kasa dizel sayısının azlığı ve bazısında olmaması nedeniyle itilafta kalan bir konuya dönüşmüştü :)
Aracı kanala çektiğinizde veya kaldırıma çıkarıp altına baktığınızda görülebiliyor ilgili kısım.

DPFniz hiç dolmasın inşallah :) :)
Neyse ki 2018 den sonra Avrupa'nın 1998 de kabul ettiği standartlardaki yakıt kalitesine erişeceğiz :)
Kalite oturduktan sonra daha az sorunlarla karşılaşacağımızı umut ediyorum...
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #8
İlgili haber metnini de buraya iliştireyim kesin bilgi :komik:

""Türkiye’de satılacak akaryakıtta Avrupa Birliği’nin standartlarına uyum şartı aranacak.
1Ocak 2018 tarihinde başlayacak olan yeni uygulama ile ilgili detaylar Resmi Gazete’de 1 Nisan 2017 tarihinde yayımlanan yönetmelikte açıklandı.
1 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan motorlu taşıtlarda kullanılan motorin ve benzin çeşitlerinin insan ve çevre sağlığına yönelik etkilerini sınırlamaya dair esasları belirleyen yönetmelikte yer alan maddelere göre bundan böyle motorin ve benzin ithalatı yaparken, sunumunda ve temini sağlarken EN 228 ve EN 590 standartları dahilinde kısa adı EPDK olan Enerji Piyasası Denetleme Kurulu tarafından konuyla ilgili olarak belirlenmiş olan teknik özellikler esas kabul edilecek.
Yeni yönetmeliği Avrupa Birliği mevzuatına uyum maddesi gereğince yönetmeliğin hazırlandığı tarih olan 13 Ekim 1998 tarihli ve 98 / 70 / AT sayılı motorin ve benzin kalitesi hakkındaki Avrupa Birliği tarafından belirlenen standartlar bundan böyle esas alınacak. Bundan böyle Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifi’nin dikkate alınacağı da Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikte belirtildi.
1 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin uygulanmasına 1 Ocak 2018 tarihinde başlanacağı da bildirildi.
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Türkiye’de satılan akaryakıtlarda AB standartlarına uyup uymadığı şartı aranacak.""
 

Üst Alt