Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
Cemşid ile Sanayideyiz // Sezon 2 - Bölüm: 143. :p
Daha önceden de bahsettiğim üzere 92-95 yılları arasında üretilen sedan 626'larda tavan lambası kapılar kapandığında gecikmeli olmasa da yavaşça (kısılarak) yumuşak şekilde kapanıyordu. 96-97 modellerinde bazı kırpmalar gibi bu düzeneği de kaldırmışlar. Hem bu eksikliği gidermek hem de biraz görsellik katması amacıyla küçük bir modül almıştım. Ürün burada. Aşağıdaki fotoğraf da montaja ait tek bir kare. Modülün arkasındaki diğer modül de geri vitesle yan ayna indirme modülü. Onun konusu da burada. ;)

hhff.jpg


Modül "çoğalarak yanma ve azalarak sönme" olayı ile birlikte kapılar kapandığında aydınlatmanın devamlılığını sağlıyor. Ayarlanan süre sonunda sönmeye başladığında yumuşak bir geçiş uygulayarak gözün bir anda karanlıkta kalmasına engel oluyor. En iyi özelliği de bence "ne kadar daha süre yanayım abi? sorusuna da cevap verebiliyor olması. :) 50 saniyeye kadar gecikmeli ayar yapılabilmesi ile birlikte özellikle akşamları araç başından uzaklaştığınızda yavaşça sönerek yeni araçlardaki gibi (benim zevkime göre) güzel bir görsellik sağlıyor. Bunun yanında kontağı çevirdiğinizde de hemen sönerek trafikteki sürüşünüzü engellemiyor, aracınız çalışır vaziyette iken kapıları açıp kapattığınızda da gecikme devre dışı kalarak 1-2 saniye içinde azalarak sönüyor.

Modülün bağlantısı fazlasıyla kolay. Bir tek kontrol kalemi ile tüm sistemi hazır edebilirsiniz; tabi yanında 2-3 metre kablo ve yalıtım bantlarını da unutmamak gerekir. Aslında ben daha da kolay olduğunu düşündüğümden fotoğraflama ihtiyacı duymamıştım, o yüzden tesisatın şemasını çizerek ve detaylı anlatarak yardımcı olmaya çalışacağım.

şema.jpg


Şemada da belirttiğim gibi kırmızı kabloyu araç içine gelen sabit 12V'dan alabilirsiniz. Bunun için kontrol kalemi ile aracın şoför kısmında sol aşağıda bulunan sigorta kutusunun üstündeki kalın kablolardan faydalanabilirsiniz. Buradaki kalın kabloların biri sabit 12V (+), biri kontak anahtarını çevirdiğinizdeki ilk yerde aktif olan 12V (+), diğeri anahtarın ikinci pozisyonunda verilen 12V (+) ve biri de şasi (-)'dir. Haliyle siyah kabloyu da isterseniz buraya veya aracın iletime uygun herhangi bir metal aksamına da bağlayabilirsiniz. Yine hatırlatmamızı yapmadan geçmeyeyim. Her araca ve modele göre tesisat değişiklik göstermekle birlikte oluşacak problemlerden forum üyeleri sorumlu tutulamaz. Bu uyarıyı okuduğunuzda kabul etmiş sayılırsınız. Kısaca burada kırmızı kabloyu sabit (+)'ya ve siyah kabloyu da şasi (-)'ye bağladık.

Yeşil kablo kontağa bağlanıyor ki aracın kontağını çevirip çalıştırdığınızda aydınlatma daha fazla yanmasın ve sönsün diye. Ben "kontağa bağlama" terimini önceleri çok farklı anlardım, o yüzden yukarıda anahtar çizdiğime bakıp ben gibi "kontaktan şasi mi alıyoruz acaba?" gibi düşünmeyin. :utan: Az önce belirttiğim gibi "sadece kontağı çevirdiğinizde 12V (+) gelen herhangi bir kabloya bağlamak" anlamında yani. :cool:

Neyse bu kısımlar çok hızlı yapılabilir tabi. Konuyu açmamdaki esas amaç "tavana hangi kablo, aracın neresinden gidiyor?" sorusunu cevaplamak. Kaldı ki ben de ilk etapta kabloları yanlış yerlerde aramış ve sonradan İbrahim Usta (Bornova 2. Sanayi'deki Modern Oto Elektrik) yardımıyla olayı çözerek bağlantımı tamamlamıştım. :) Konumuza dönersek, elimizde iki adet bağlanacak uç kaldı haliyle; biri beyaz renk (şemada görünmesi için hafif grimsi çizdim) biri de sarı. Bunları bağlayacağımız noktaya ulaşabileceğimiz en kolay yer aracımızın sol A sütunundaki parçanın altından geçen kablo demetidir. Bu kısımdaki plastiği çıkarıyoruz ve buradan tavan aydınlatmasına giden (-) kabloyu bulmaya çalışıyoruz. Burada bir hatırlatma yapayım: araç tavan ve iç aydınlatmalarında (genellikle diğer tesisatların tersi olarak) ampullere giden (+) kutup sürekli bağlıdır ve tetiği kapıdaki anahtar/buton/switch'lerden aldığından haliyle şasi (-) bağlantısı aç/kapa yapılarak devre tamamlanır. Bu nedenle biz kontrol kalemimiz ile bu kablolar arasından geçen +'yı değil -'yi arayacağız. Kontrol kalemimizin ışığını yakan kabloyu da test etmek için de aracın B sütun direklerindeki switchlere bastırıp bırakabiliriz. Doğru kabloyu bulduysak sıra geldi bu kabloyu uygun bir yerden kesmeye. Aşağıdan yukarıya doğru uzatılmış olan ve kestiğimiz kablomuzun tavana giden tarafına sarı kabloyu, diğer tarafına da beyaz kabloyu da bağlıyoruz. Güzelce yalıtımımızı yaptıktan sonra kablolarımızı uygun yerlerden çekip, modülümüzü de sabitliyoruz. Modülün diğer kısmındaki deliğin içinde (şemada lacivert ile gösterdim) plastik vidaya benzer bir ayar yeri göreceksiniz. Buradan da yanış süresini (ben takribi 15-20 saniye yaptım) ayarlıyoruz. Bu ayar için ince saatçi tornavidalarından kullanabilirsiniz. Biraz çabuk deforme olan bir vida çünkü; fazla ellemeye gelmiyor bu kısmını beğenmedim özellikle, iyileştirme yapılmalı. ;) Bu arada satıcının açıklamasına göre led ampullerde sorun yapmıyormuş.

Özetle aracınıza yapacağınız zevkli ve kolay, gösterişli ve ucuz yollu dokunuşlar için ya da can sıkıntısını bile gidermek adına küçük bir uygulama. Videosu da hemen şuracıkta:

 

bilalkip

Aktif
Mesajlar
547
Konum
İzmir
Araç Markası
2010 Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Siyah-Hb İmpressive
Cemşid'in tek eksiği kaldı. RVM :ssrtcbya: yakında böyle birşey yaparsan şaşırmam yani;). Eline sağlık çok güzel olmuş.
 

Üst Alt