Buick Markası Hakkında Genel Bilgiler

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,997
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Buick 19 Mayıs 1903 yılında İskoçya kökenli David Dunbar Buick tarafından Detroit Michigan' da Buick Motor Company adı altında kurulmuştur. Aynı yıl içinde bocalamaya başlayan şirket James H. Whiting tarafından satın alınmış ve Flint, Michigan eyaletine taşınmıştır.

Daha sonra, 1904 yılında William C. Durant tarafından kendi şirketi ile birleştirilmiştir. David Dunbar Buick kendi hisselerini satmış ve 25 yıl sonra ölmüştür. 1899 ve 1902 yılları arasında Walter Marr tarafından Detroit Michigan' da 2 farklı prototip araba yapılmıştır. 1901 ve 1902 yıllarında yapılan prototipler Oldsmobil Curved Dash cinsi kollu dümenli direksiyon sistemlerine sahipti. 1904 yılında başka bir prototip James H.Whiting tarafından geliştirildi ve farklı dayanıklılık testlerine tabi tutuldu. Bu model halka satışa çıkarılmasına karar verilen ilk model olmuştur.

İlk satışa çıkarılan Buick Modeli 1904 yılında Flint, Michigan' da üretilen Model B' dir. Bu yılda 37 tane Buick üretilmiş ve satılmıştır. Günümüze kadar ne yazık ki bu modellerden hiç biri korunamamış ve kalmamış olduğu gibi arabalar hakkında herhangi bir belge yada resim de yoktur.

Bununla birlikte,2 adet taklit benzer araba günümüzde Flint' teki Buick Gallery & Research Center'da sergilenmektedir. Bu iki arabanın yapılmasında o yıllarda fabrikasyon olarak kullanılan malzemeler kullanılmıştır. En önemli kısmı ise 1904 yılında yapılmış olan orjinal motorların yeniden yapılmış taklitlerinde yer almasıdır. Model B'de kullanılan motor ve şasi mimarisi 1909 model 'Model F' de kendini hissettirmektedir.

Buick markasının başarılı olmasındaki en önemli etken, Eugene Richard tarafından patenti alınan 'silindir başında sübap' teknolojisinin kullanılmaya başlamasıdır. General Motors' un kurulması Buick' in başarılı olmasına bağlıdır. 1904 model Buick' in mimari yapısı, günümüz araba standartlarını belirleyen bir etken olmuştur. İlk önceleri kullanılan krank milini ortalayan ve karşılıklı yerleştirilmiş silindirler ( 2 silindirli motor) şasede istenmeyen sarsıntılar oluşturmuşlarsa da, sonradan motorun şasede yer değiştirip orta tarafa doğru alınmasıyla daha iyi sonuçlar elde edilmiştir.

William C. Durant ile beraber Buick Amerika' daki en büyük otomobil üreticisi haline gelmiştir. Elde edilen kar kullanılarak, Durant bir çok şirketi bünyesine katmış ve sonuçta General Motors ortaya çıkmıştır.

İlk önceleri, General Motors içindeki tüm alt markalar birbirleriyle rekabet etmeye başlamış, fakat Durant buna dur demiştir. O, G.M. içindeki her bir alt markanın belli bir sınıf alıcıyı hedeflemesini ve üretimin buna göre planlanmasını istemiştir.Yeni yapılanma sonunda, Buick marka olarak en üst sınıflarda yer almış, fakat Cadillac bir üst sınıf ve prestij sembolü olarak kalmıştır.

Bu pozisyon günümüzde dahi G.M. bünyesinde geçerliliğini korumaktadır. İlk önceleri Buick İndianapolis Motor Yarışmaları'nda yapılan ilk yarışın galibi Napier'i ( bir İngiliz araba üreticisi, özellikle savaş uçaklarında kullanılan motorları çok ünlüdür) izler olmuştur.

1911 yılında Buick ilk kapalı kasalı arabayı, Ford'un 4 yıl öncesinde üretmiştir. 1929'da Buick fabrikası, fiyatı Oldsmobile ve Buick arasında olan kardeş marka 'Marquette' i yaratmış, fakat ne yazık ki bu marka 1930'da üretimini bitirmek zorunda kalmıştır.

Buick markasının tüm satışları 1984 model yılında en tepe noktadan düşüşe geçmeye başladı.Petrol fiyatlarındaki artışla beraber, turbo şarjlı, performanslı , küçük ve yeni arabaların ortaya çıkması, geleneksel büyük sınıf Amerikan arabası modellerine olan talebi daraltmaya başladı. Bunlara bağlı olarak ,lüks sınıf büyük coupeler, büyük sınıf ve orta sınıf Amerikan arabaları 1985-1990 yılları arasında daha az satın alınır oldu. Bir çok Buick modeli kompakt ve performans segmentindeki araçlar yüzünden üretimden kalktı.

İdeal Buick müşteri profili rahatı seven, büyük olasılıkla Cadillac alacak kadar parası olmayan veya çok dikkat çekmek istemeyen, bununla beraber normal standart arabaların daha üzeride bir arabaya sahip olmak isteyen bir kitledir.

Zaman geçtikçe, Buick markası G.M. bünyesinde geleneksel ama lüks bir marka olmaya başlamıştır.Bu sırada Cadillac daha sıra dışı ve biraz daha abartılı bir lüks segment oluşturma yolunda ilerlemiştir. Buick, dünyadaki en eski otomobil markalarından biridir.(Mercedes-Benz, Renault, Peugeot, FIAT, Cadillac, Daimler ve üretimden kalkan Oldsmobile ile beraber) Günümüzde, Buick hakkında G.M. 'un masraf kalemlerini azaltmak için üretimi durduracağı ile ilgili olarak bir sürü spekülasyon vardır. G.M.'un planladığı Zeta Projesinin durdurulması ( yeni bir arkadan itişli araba modelinin Buick Müşterileri ile tanıştırılması)da bu spekülasyonlara eklenebilir.

G.M. aynı zamanda Buick, Pontiac ve GMC Kamyon/Pikap markalarını birleştirip tek bir çatı altında toplamayı da düşünüyor. Zeta projesi halihazırda devam ediyor, ( VE Commodore ve yeni Chevrolet Camaro) bu şekilde Buick markasının yaşama şansı hala yüksek...

Buick 2005 yılında kendi içinde üretimdeki bir çok modeli birleştirmeye başladı. Century ve Regal modellerini La Crosse ile değiştirdi. LeSabre ve Park Avenue modelleri Lucerne ile yer değiştirdi. Jeep sınıfındaki Rendezvous ve Rainier modelleri 2007 yılında sonlandırıldı ve 2008 model Enclave üretilmeye başlandı. 2008 yılında aynı zamanda az satan Terraza minivan modeli de üretimden kaldırılmış oldu. Böylece Buick markası altında Amerika' da sadece 3 model kalmış oluyor.

2008'de, her bir yetkili Buick satıcısında aylık ortalama satılan arac satış rakamı 4' ten 3 arabaya inmiş durumdadır. Yine aynı şekilde, geleceğin Buick modellerinde Çin'de üretilen Buick iç ve dış dizaynlarında yapılan geliştirmeler yer alacak. Bu genel olarak Buick' in Çin' de yarattığı büyük rekabet ve başarının bir göstergesi olarak düşünülebilir. Motor Authority aynı zamanda Buick' in Amerika' da Excelle modelini de 2009' da üretmeye başlayacağını bildirmiştir.

Diger Çin' de üretilen modeller Park Avenue Amerika' daki mevcut modellerin geliştirilmiş ve makyajlanmış hali gibidir. Amerika' nın saygın kurumlarından ABC News'in bir haberine göre G.M. mevcut finansal krizden çıkabilmek için Buick markasını satmayı düşünmektedir.

Buick'in ambleminde bir yuvarlağın içinde üç tane birbirine geçmiş soldan birbirine yakın dik kalkan vardır. En soldakinden başlamak üzere, kırmızı, beyaz ( bazen açık gri) en sağdaki ise mavidir. Bu dizayn üç kalkan olarak bilinir ve 1959 yılında 1960 model yılı için 3 Buick modelinde LeSabre-İnvicta and Electra' da kullanılmaya başlamıştır. Kalkanlar Buick' in kurucusu olan Buick ailesinin 'Aile Amblemi' nden esinlenilerek oluşturulmuş, ufak tefek değişiklikler yapılarak 1930' lardan beri Buick markası taşıyan değişik modellerde kullanılmıştır.Geleneksel bir versiyon 1980'lerden beri Electra modelinde görülmeye başlamıştır.
 

Ekli dosyalar

  • 11.jpg
    11.jpg
    128.4 KB · Görüntüleme: 11

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,997
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Harika bilgiler var, çoğunu koyu renk yaptım zaten...
 

Üst Alt