Biyodizel Nedir?

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
h8VBl2.jpg


Basit olarak tanımlarsak biyodizel, hayvansal ya da bitkisel atıklar eklenerek üretilen bir dizel yakıt. Bilimsel tanımı ise organik yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde edilen ürün.

1900’lü yıllarda Rudolf Diesel, Dünya Fuarı’nda bir dizel motoru yer fıstığı yağıyla çalıştırmayı başarmış ve teknik olarak tarihin ilk biyodizel yakıtını üretmiştir. Böylece sebze yağlarının yakıt olarak kullanılabileceği kanıtlanmıştır. Tabi o zamanlar petrolün daha ön planda olması sebebiyle Diesel’in çalışmaları pek duyulmamıştı. Ancak 1970’lerde yaşanan petrol krizleri sonrasında gözünü alternatif ürünlere çeviren Amerika, 1992 yılında ‘’biyodizel’’ adını ilk defa kullanarak bu yakıtın üretimini yaptı.

Daha sonrasında dünya petrol piyasasının tekrar düzene girmesi, orta doğuda yaşanan savaşlar ve Amerika’nın petrol kaynaklarını kullanmaya başlaması ile ortadan kaybolan biyodizel, 1990’lara geldiğimizde korkutucu seviyelere çıkan karbon salımı oranları ve artan hava kirliliği ile tekrar gün yüzüne çıkmaya başladı. 2000’li yıllara geltiğimizde ise biyodizel artık sadece dizel yakıt ile karıştırılan bir katkı değildi. Artık biyodizel tek başına bir yakıt haline gelmiş, hayvancılık sektöründe, demiryolu ve hatta havacılıkta bile kullanılmaya başlamıştı.

Peki biyodizeli nasıl üretiyoruz?
Biyodizelin üretiminde en gözde madde soya fasulyesidir. Geniş üretim alanı, kolay hasatı ve ucuz üretim süreciyle soya fasulyesi bu alanın neredeyse %90’ını oluşturmaktadır. Ayrıca biyodizel, tarımsal bazlı hammaddeye ihtiyaç duyduğundan çiftçilere iş imkanı sağlar. Üstüne üretiminin tamamen yerli olmasıyla enerjide dışa bağımlılık konusunda ülke ekonomisine katkıda bulunur. Kullanılacak olan ürünün bitkisel veya biyolojik yağları elde edildikten sonra bu yağlar metanol ile karıştırılır. Sodyum hidroksitle bu karışımın tepkimesi hızlandırıldıktan sonra ortaya ester ve gliserin çıkar. Ester yakıt kategorisinde kullanılır, gliserin ise temizlik başta olmak üzere bir çok kimya alanında kullanılmak üzere ayrılır. Çok da karmaşık olmayan bu üretim süreci sayesinde küçük işletmelerde kolaylıkla üretilebilir.

Karışım oranları ve standartlar nelerdir?
B5 : % 5 Biyodizel + %95 Dizel
B20 : % 20 Biyodizel + %80 Dizel
B50 : % 50 Biyodizel + %50 Dizel
B100 : %100 Biyodizel

Gördüğünüz oranlar biyodizelin dünya standartlarındaki karışım oranlarıdır. EN 14214 Avrupa Birliği Standardı ve ASTM D 6751 Amerikan Standartları dünya çapında yürürlüktedir. Dünya çapında en yaygın karışım oranı B20 kodlu orandır. Biyodizel genelde karışım olarak kullanıldığından geleneksel dizel motor yapısında değişikliğe gidilmeden yakıt olarak kullanılabilir.

Biyodizelin normal dizel yakıttan farkı nedir?
Biyodizel ve saf dizel yakıt arasındaki performans farkı çoğu ölçüm sonucuna göre %1 ile %3 arasında değişmektedir. Ancak bu performans farkı sizi yanıltmasın çünkü biyodizel motorunuzun ömrüne ömür katıyor. Biyodizel kullanan araçların motoru daha az vuruntulu çalışıyor. Dahası doğal bir yağ asidi olan biyodizel, motorunuzda sürekli olarak yağlama yapıyor. Tüm bunlara ek olarak, standart dizele göre kurum oluşumu daha az olduğundan yıllar sonra arkasında daha temiz bir motor bırakıyor. Biyodizel, taşınması normal dizel yakıta göre güvenli olduğu için daha ekonomik bir yakıttır. Yanma noktası standart dizelin 125 °C’lik değerinin aksine 149 °C’dir ve standart dizelin saklanma koşullarında güvenle depolanabilir.

Gelecek için biyodizel!
Araçlarımızda kullandığımız benzin veya dizel yakıtların tamamı aslında birer yağ asidi. Milyonlarca yıl önce yaşayıp ölmüş olan canlıların vücutlarında bulunan yağ asitlerinin uzun süre toprak altında kalarak karbonlaşması ve yanıcı hale gelmesi sonucu her gün kullandığımız bu fosil yakıtlar ortaya çıkıyor. Ancak bu milyonlarca yıllık yakıtta o kadar yüksek oranda karbon var ki yandığı taktirde ciddi miktarda kirliliğe sebep oluyor ve serbest koşullarda doğada çözünümü %40’ı geçemiyor. Biyodizelde ise durum daha farklı. %95’e varan çözünme oranı ve %34.5 daha az karbonmonoksit salınımıyla biyodizel, doğamız için ne kadar arkadaş canlısı olduğunu kanıtlıyor. Aşağıdaki tabloda biyodizelin emisyon değerleri ile ilgili bazı istatistikler mevcut.

Biyodizel Emisyon DeğerleriB20B100
CO: Karbonmonoksit-%6.90-%34.50
PM: Partikül Madde-%6.48-%32.41
HF: Hidroflorik Asit-%3.10-%15.51
SOx: Kükürt Oksitler-%1.61-%8.03
CH4: Metan-%0.51-%2.57
NOx: Azot Oksitler%2.67%13.35
HCl: Hidroklorik Asit%2.71%13.54
HC: Hidrokarbonlar%7.19%35.96
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Bilgiler için teşekkürler Kerim. Biyodizel in artı yönlerini sayarken dikkatimi çekti, motorda daha az kurum oluşturması ve motor için daha faydalı olduğu söylenmiş ama şöyle bir durum var;
- Biyodizelin yanma derecesi yüksek olduğu için motoru daha çok zorlamaz mı ve buna bağlı olarak özellikle ağır vasıtalarda harareti yükseltmez mi?
- Biyodizelin donma derecesi dizele göre çok daha üst derecelerde olduğu için zorlu kış şartlarında bu çok büyük risk teşkil etmez mi?
- Biyodizeli motorun yakması sonucu kalan atık egzozdan atılırken ortaya çıkması muhtemel pis yakıt kokusu, kokuyu önleyici teknolijsi olmayan araçlarda çevreyi rahatsız etmez mi?
- Biyodizelin yakılmasıyla ortaya çıkacak enerjinin dizele oranla daha düşük olacağından aracın güç kaybetmesi olası ve buna bağlı olarak daha fazla pedala yüklenip daha çok yakıt harcanması söz konusu olmaz mı?
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,829
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Bu yakıtla ilgili komik bir anım var;

Yıl 2005 falan, Gümüşhane de çalışıyorum, görev gereği de iki kişi bütün Gümüşhane'yi geziyoruz... Belli başlı mahalleleri gezerken de, patates kızartması, tavuk kızartması vs. türünden kokular burnuma geliyor ama kendimce "ne alaka" diyorum... Küçük bir yer olduğu için mahalle arasına bu tarzda iş yapacak lokanta/aperatif tarzı işyerinin açılması imkansız diyorum ama bu koku ne? :)

Aynı şeyleri beraber çalıştığım arkadaşım da düşünüyormuş ama bir birimize söylemiyormuşuz...

Sonra durum, daha bilgili bir arkadaşın ekibe katılmasıyla ortaya çıktı... Bu arkadaş ilk duyduğunda kokuyu bize sordu, bu koku ne biliyor musunuz? diyerek... Bilmediğimizi söyleyince; biyodizel olduğunu ve mahalle aralarından geçen harfiyat kamyonlarından bu kokunun geldiğini söyleyince bizim jetonlar düştü...

:D
 

Güven

Katılımcı
Mesajlar
609
Konum
İstanbul
Araç Markası
2020 - Toyota Corolla
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Kullanılmış yağdan yapılanda koku biraz rahatsız edici olabilir. Tabi şahinlerdeki tüp kokusunu düşününce çevre ve tasarruf için katlanılabilir :)

Ama PO yerli malıyken ciddi bir biodizel kampanyası başlatmıştı ve atık yağdan değilde doğrudan tahıl üstünde üretme projeleri vardı hatta bir süre satıldı diyede hatırlıyorum. Bu durumda koku daha az rahatsız edici olabilir.

Tabi şuan tahıl anlamında yurt dışına bağımlı hale geldiğimiz için maddi olarak çok anlamlı olmaz.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Biyokütle kökenli, ene önemli Diesel motoru alternatif yakıtı biyomotorindir. Biyomotorin (biodiesel), biyodizel, Dizel-Bi, Yeşil Dizel adları ile de bilinmektedir. Biyomotorin bitkisel yağlardan transesterifikasyon reaksiyonu (alkoliz) ile elde edilmektedir. Transesterifikasyon reaksiyonu (alkoliz) ile elde edilmektedir. Transesterifikasyon reaksiyonunda yağ, monohidrik bir alkolle (etanol, metanol), katalizör (asidik, bazik katalizörler ile enzimler) varlığında ana ürün olarak yağ asidi esterleri ve gliserin vererek esterleşir. Ayrıca esterleşme reaksiyonunda yan ürün olarak di- ve monogliseridler, reaktan fazlası ve serbest yağ asitleri oluşur. Biyomotorin üretiminde bitkisel yağ olarak kolza, ayçiçek, soya ve kullanılmış kızartma yağları, alkol olarak metanol, katalizör olarak alkali katalizörler (sodyum veya potasyum hidroksit) tercih edilmektedir. Üretim teknolojisinde zorluk bulunmamaktadır. Üretimdeki en önemli nokta biyomotorinin saflık derecesidir. Bu nedenle rafinasyon aşaması öenm kazanmaktadır. Biyomotorin %99 değeri üzerinde saf üretilmelidir.

Biyomotorinin kullanımının avantajları

- Alternatif bir enerji kaynağıdır.
- Motorun randımanı petrol kökenli dizeldeki gibidir.
- Çevre dostudur ve çevreye zarar vermez, çünkü toksik etkisi yoktur ve biyolojik olarak doğada bozunabilir.
- Petrol kökenli dizele göre daha yüksek tutuşma derecesine (>110 °C) sahiptir. Bu da taşıma ve depolama sırasında kolaylık sağlar.
- Zararlı gaz emisyonları bakımından fakirdir. Çünkü çok az kükürt içermektedir. Ayrıca kurum miktarından %50’ye varan azalmaları sağlar. Bundan başka kansere sebebiyet veren bileşimler (Aromatlar) bakımından da fakirdir.
- Evsel vb. kullanılmış yağların değerlendirilmesine olana sağlamaktadır.
- Biyomotorin kükürt içermemesinden dolayı, biyomotorin işletmelerinde oksidasyon katalizatörü kullanılabilir. Böylece zararlı emisyon değerleri daha da düşük seviyelere indirilebilir.
- Petrol kökenli motorin ile her oranda tam olarak karışır ve onun kalitesini artırır.
- Tarım alanındaki iş imkanarının korunmasını ve arttırılmasını sağlayabilir.
- Yan ürün olarak ticari amaçlı gliserin ve potasyum gübresi elde edilir.

1.jpg

Özellikler
Biyomotorin orta uzunlukta C16-C18 yağ asidi zincirlerini içeren metil veya etil ester tipi bir yakıttır. Oksijene zincir yapısı biyomotorini, petrol kökenli motorinden ayırır. Biyomotorin, motorine çok yakın ısıl değere, motorinden daha yüksek alevlenme noktasına sahiptir. Bu özellik biyomotorini kullanım-taşınım-depolanmasında daha güvenli bir yakıt yapar. Biyomotorin temel özellikleri aşağıdadır.

Biyolojik Olarak Bozunabilirlik
Biyomotorini oluşturan C16-C18 metil esterleri doğada kolayca ve hızla parçalanarak bozunur, 10.000 mg/l’ye kadar herhangi bir olumsuz mikrobiyolojik etki göstermezler. Suya bırakıldığında biyomotorinin 28 günde %95’i, motorinin ise %40’ı bozunabilmektedir. Biyomotorinin doğada bozunabilme özelliği dekstroza (şeker) benzemektedir.

Toksik Etki
Biyomotorinin olumsuz bir toksik etkisi bulunmamaktadır. Biyomotorin için ağızdan alınmada öldürücü doz 17,4 g biyomotorin/kg vücut ağırlığı şeklindedir. Sofra tuzu için bu değer 1,75 g tuz/kg vücut ağırlığı olup, tuz biyomotorinden 10 kat daha yüksek öldürücü etkiye sahiptir. İnsanlar üzerinde yapılan elle temas testleri biyomotorinin ciltte %4’lük sabun çözeltisinden daha az toksik etkisi olduğunu göstermiştir.

Depolama
Motorin için gerekli depolama yöntem ve kuralları biyomotorin için de geçerlidir. Biyomotorin temiz, kuru, karanlık bir ortamda depolanmalı, aşırı sıcaktan kaçınılmalıdır. Depo tankı malzemesi yumuşak çelik, paslanmaz çelik, florlanmış polietilen ve florlanmış polipropilen seçilebilir.

Soğukta Akış Özellikleri
Biyomotorin ve biyomotorin-motorin karışımları, motorinden daha yüksek akma ve bulanma noktasına sahiptir; bu durum yakıtların soğukta kullanımında sorun çıkarır. Akma ve bulanma noktaları uygun katkı maddeleri (anti-jel maddeleri) kullanımı ile düşürülebilmektedir. Biyomotorin-motorin karışımları 4 °C üzerinde harmanlama ile hazırlanmalıdır. Soğukta harmanlamada biyomotorinin motorin üzerine eklenmesi, sıcakta harmanlamada ise karışımda daha fazla olan kısmın az kısım üzerine eklenmesi önerilmektedir.

Motor Yakıtı Olarak Özellikleri
Biyomotorin ısıl değeri motorinin ısıl değerine oldukça yakın değerde olup, biyomotorinin setan sayısı motorinin setan sayısından daha yüksektir. Biyomotorin kullanımı ile motorine yakın özgül yakıt tüketimi, güç ve moment değerleri elde edilirken, motor daha az vuruntulu çalışmaktadır. Biyotomotorin motoru güç azaltıcı birikintilerden temizleme ve motorinden çok daha iyi yağlayıcılık özelliklerine sahiptir.

Biyomotorinin Emisyonları
B100 ve B20 emisyonlarının (Life Cycle Emissions) motorin emisyonları ile karşılaştırılması aşağıdaki tabloda verilmektedir. Biyomotorin ve motorin-biyomotorin karışımı kullanımı ile CO, PM, HF, SO[SUB]X[/SUB] ve CH[SUB]4[/SUB] emisyonlarında azalma; NO[SUB]X[/SUB], HCl ve HC emisyonlarında ise artma görülmektedir. Biyomotorin biyolojik karbon döngüsü içinde fotosentez ile karbondioksiti dönüştürür, karbon döngüsünü hızlandırır, ayrıca sera etkisini arttırıcı yönde etkisi yoktur.

2.jpg

HCl ve HF emisyonları motorin ve biyomotorin için oldukça düşük seviyede ve kömür emisyonlarından çok daha düşük değerde olup, çevre için asit tehlikesi oluşturmazlar. Biyomotorinin HC emisyonu, motorininkinden yüksektir. Bu değer biyomotorin üretim süreç aşamalarından (yağlı tohumun ziraati ve işlenmesi) kaynaklanmaktadır. Ancak biyomotorin, motorinden daha düşük HC egzos gazı emisyonu vermektedir. Egzos gazı emisyonu yönünden incelendiğinde CO, HC, SO[SUB]X[/SUB], PM emisyonlarının motorinden daha az, NO[SUB]X[/SUB] emisyonlarının ise fazladır; NO[SUB]X[/SUB] emisyonu katalitik konvertör kullanımı ile azaltılabilir.

Prof. Dr. Ali Sürmen Hoca'nın Motor Termodinamiği adlı kitabından alıntıdır. Teşekkürler kendisine.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Bilgiler için teşekkürler Kerim. Biyodizel in artı yönlerini sayarken dikkatimi çekti, motorda daha az kurum oluşturması ve motor için daha faydalı olduğu söylenmiş ama şöyle bir durum var;
- Biyodizelin yanma derecesi yüksek olduğu için motoru daha çok zorlamaz mı ve buna bağlı olarak özellikle ağır vasıtalarda harareti yükseltmez mi?
- Biyodizelin donma derecesi dizele göre çok daha üst derecelerde olduğu için zorlu kış şartlarında bu çok büyük risk teşkil etmez mi?
- Biyodizeli motorun yakması sonucu kalan atık egzozdan atılırken ortaya çıkması muhtemel pis yakıt kokusu, kokuyu önleyici teknolijsi olmayan araçlarda çevreyi rahatsız etmez mi?
- Biyodizelin yakılmasıyla ortaya çıkacak enerjinin dizele oranla daha düşük olacağından aracın güç kaybetmesi olası ve buna bağlı olarak daha fazla pedala yüklenip daha çok yakıt harcanması söz konusu olmaz mı?

1) Yanma derecesi yüksek değildir, tam tersine kendi kendine tutuşma sıcaklığı daha düşüktür, haliyle setan sayısı petrol kökenli motorine göre daha yüksektir ve istenen bir şeydir.
2) Kış koşullarında sorun gösterebilir, ama jelleşmeyi önleyici anti-jel katkılarla önüne geçilebilir.
3) Biyodizel, motorin ile tamamen aynı özelliklerdedir, yalnız daha temizdir. Transesterleşme reaksiyonuyla üretilirler ve dizele benzer kokuları vardır. O koku bırakanlar büyük ihtimal yağ yaktıran araçlardır Veli abinin de söylediği gibi.
4) 1. resimde alt ısıl değer aralıkları verilmiştir ve birbirlerine çok yakındır. Motorin 35,5-42,7 iken, biyodizel 32,6-37,1 dir. güç kaybı gibi bir durum olmaz.
Biyodizel, motorine her oranda tamamen karışabilir.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,829
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Bu yakıtı kullananlar ile bire bir yaptığım muhabbette, normal petrolden üretilen dizel yakıt kadar performansının olmadığı yönünde bilgilerin olduğuydu...
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Türkiye'de uygulanan biyodizel üretim metodları ne kadar teknolojik? Buna bakmak lazım. Yıllar önce dizelin kalitesi ortadaydı.
 

Üst Alt