Mazda 626 GE (1991-97) Bardaklık Aydınlatması Yapımı

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
Yine bir can sıkıntısıyla ortaya çıkan meşgale sonucu "ışıklı paket 626" yolundaki bir adımda daha karşınızdayım. ;P

Gece seyahatlerinde bardaklık kısmında herhangi bir aydınlatma olmadığından dolayı, hazır Cemşid'in her yeri sökükken buraya da bir el atayım dedim. Bardaklık kısmı çok kullandığım bir yer değil ama belki böyle bir şey yapmayı düşünenlere referans olabilir diyerekten burada da paylaşmak istedim.

Malzemeler: Yıldız - düz tornavida, şarjlı vidalama ve ucu, iki adet 3 mm kesik baş (flat) led (renk seçimi size kalmış), iki adet 1k ohm direnç, havya, silikon tabancası, yalıtım bantları, bir miktar kablo. Toplam maliyet 1-2 lira... :D

1- Öncelikle orta konsolu sökmemiz gerekiyor. Bu sefer fotoğraflayamadığım için şu gibi konulardaki yönergeleri izleyebilirsiniz.
Mazda 626 GE (1991-97) - Bozuk Paralık Kapağı Tamiri

2- Konsolu elimize alıp ters çevirdiğimizde bardaklığı tutan kenarlardaki iki vidayı açıp tırnaklarından kurtardığımızda bardaklık boşa çıkıyor.

IMG_6594.JPG


3- Kullanacağımız ledler 3 mm olduğu için buna en yakın ucu vidalama aletine takıp bardaklığın ön kısmından nizami bir şekilde birer delik açıyoruz.

IMG_6595.JPG


Burada önemli olan tam ledin genişliğini tutturabilmek olduğu için arada sırada led ile kontrol etmekte fayda var.

IMG_6596.JPG


Ledleri "kesik baş led" olarak alırsanız, bardaklığın iç kısmında da çıkıntı yapmayacağı ve oradaki ovalliği bozmayarak bardaklık plastiği ile aynı hizada duracağı için daha orijinal görünecektir.

IMG_6597.JPG


4- Ledleri paralel olarak dirençlerimizi de araya sıkıştırarak lehimliyoruz. İsterseniz bir tane de düşük amperli sigorta koyabilirsiniz ama ben gerek duymadım. Ayrıca bu noktada normal ampul yerine led kullanacağımız için dirençlerin "+" kutba (uzun bacak) bağladığımızdan emin olmak ve araçtan alacağımız 12V'a da + kutbu bağlamamız gerekmektedir.

Bu lehim işini hiç beceremiyorum, biliyorum... :D

IMG_6598.JPG


Önce elektrik bandı ile ledin ayrı ayrı bacaklarına, sonrasında da daha orijinal bir görüntü versin diye kumaş bant ile tümüne yalıtımızımızı da yapıyoruz.

IMG_6599.JPG


5- Ledleri deliklere oturtup kabloları da fazlalık yapmaması için mümkün olduğunca uygun yerlerden geçiriyoruz. Her halükarda bu alt kısım dışarıdan görünmeyecek ama yine de düzenli olmak lazım. ;)

IMG_6600.JPG


Sonrasında sıcak silikon ile ledleri arkasından sabitleyip hem de açıkta kalan kısımları da yalıtmış oluyoruz.

IMG_6601.JPG


6- Bardaklığı konsola tekrar vidalarıyla takıp kabloları da (eğer ki araç çalıştığında yansın isterseniz) çakmaklık kablolarına veya (parklar ile birlikte yanmasını isterseniz de) küllük aydınlatmasına bağlıyoruz. Bağlantıda kutuplara dikkat etmek gerekir, eğer ki ilk bağladığınızda yanmıyorsa tam tersinde kesinlikle yanacaktır.

Ben daha guzuyu toplayamadığım için buranın fotoğrafları şimdilik yok ama adaptör ile testlerimi yaptım tabii ki de... ;)

IMG_6603.JPG


Görüldüğü gibi ışık kaynağı hiç bir zaman direk olarak koltukta oturanlar tarafından görülmeyecek, sadece loş bir ortamda yansıyacak. Amacım da tamamen bu doğrultuda benim; varlığı sadece karanlıkta ve yansıma şeklinde belli olsun. Tabi ki daha aydınlık olmasını isterseniz daha parlak ledleri veya daha düşük dirençleri tercih edebilirsiniz.

IMG_6604.JPG IMG_6623.JPG IMG_6624.JPG

Yine aynı yöntem ile orta konsoldaki kapaklı cebi ve muhtelif yerlere küçük dokunuşlar yapabilirsiniz. Bunun gibi:

IMG_6724.JPG


Orijinallikten taviz vermeden yapılan küçük ayrıntılar fark yaratır felsefesiyle yine karşınızda olacağım. ;)
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
O bardaklığa kıyıpta nasıl deldin abi :D

Emeğine sağlık güle güle kullanasın

Aslında ben de ilk başta korktum acaba çatlatır, patlatır mıyım diye de sonra düşündüm en fazla hazır kampanya varken bir sipariş daha geçerim. :D Tabi diğer cesaret noktası da yapılan şeyler dışarıdan normal şartlarda görülmüyor, o da bir avantaj tabi.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,899
Konum
Mudanya
İç aksam konusunda ustalık yolunda tam gaz ilerliyorsun Hamdi, güzel olmuş işçilik, gece de güzel görünecektir, eline sağlık.
 

suleyman

Aktif
Mesajlar
2,173
Konum
Manisa
Araç Markası
MAZDA 6 GG AT 2.0 HB
Araç Renk ve Tip
Titanyum gri
Eline sağlık kardeşim Hem işlevli hem de sırıtmayan bir Çalışma olmuş ;)
 

ALPEREN58

•°•°• Mehmet •°•°•
Mesajlar
2,862
Konum
Sivas
Araç Markası
1998 Renault Scenic
Araç Renk ve Tip
Mavi
Çok şeker bir aydınlatma olmuş. Elinize sağlık. Böyle küçük ışıklandırmalar gece kullanımında keyif veriyor. Hem cesaret hem de beceri.
 

mustafayk

Kıdemli Üye
Mesajlar
11,382
Konum
Bolu Merkez
Araç Markası
Subaru legacy
Araç Renk ve Tip
Yeşillll
hamdi abi eline sağlık güzel olmuş..bakalım daha ne icraatlar çıkacak merak ediyorum.
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Güle güle kullan abi çok güzel olmuş. Ben dikiz aynasının alt kısmına led takılarak bütün konsol loş bir şekilde aydınlatılabilir düşüncesindeyim.
 
Son düzenleme:

Üst Alt