Avans Ayarı Nedir

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,831
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
AVANS NEDİR?

Silindir içindeki üst ölü nokta’dan sonra patlama basıncının etkisinin görülebilmesi için ateşlemenin piston üst ölü noktaya gelmeden önce yapılması gerekir.

Bu nedenle ateşleme noktası sabit olarak ayarlanamaz. Alt ve üst devirlerde motordan maksimum gücü alabilmek için derece olarak verilmesi gereken erken ateşleme ayarına ateşleme avansı denir.

Statik ve Dinamik olarak ikiye ayrılır...

Statik avans; aracın rölantide çalışırken yapılan ayarıdır.

Dinamik avans, değişen devir sayısına ve rakıma göre(yüksek devirler için) vakum avans tertibatı ,mekanik avans tertibatı ve elektronik avans ecu (beyin) kontrollü olarak otomatik ayarlanır.

Vakum avans ve mekanik avans tertibatının düzgün olarak çalıştığı kontrol edilmelidir. Kontrollerin ve avans ayarının, AVANS TABANCASIYLA tam olarak sıfır hata ile yapılması gerekir. Elle ayarlanan ayarlar kesin olarak yanlış ve hatalı olarak ayarlanmaktadır.

AVANS AYARI DÜZGÜN DEĞİLSE NE OLUR?

Ateşleme zamanı gecikiyor ise maksimum yanma basıncı, verilen ateşleme avans derecesinden sonra oluşur. Silindir içindeki basınç düşer, motor gücünün düşük olmasına ve fazla yakıt tüketimine sebep olur.

Ateşleme zamanı çok avanslı ise bu durumda silindir içinde ateşleme yapılmadan yakıtın kendiliğinden yanmasına veya vuruntulu çalışmaya sebep olur. Bu durum; Sübap ve pistonlar için zararlıdır...

AVANS AYARI NASIL YAPILIR?

Motor çalışma sıcaklığına gelene kadar ısıtılır.( 80-90 derece arası ) Gerekiyorsa rölanti ayarı yapılır. Vakum avans tertibatı varsa devre dışı bırakılır.

Avans tabancasının mavi ucu 1.silindirin buji kablosuna,kırmızı ucu akünün artı kutup başına,siyah ucu akünün eksi kutup başına bağlanır.

Motor rölantide çalışırken avans tabancasından çıkan ışık yandığı an motor üzerinde bulunan avans işaretleri birbiriyle çakışmalıdır. Motor rölantide çalışırken avans tabancasından çıkan ışıkla, motor üzerindeki avans işaretlerinin durumu net şekilde gözükür.

Avans ayarında bozukluk varsa motor üzerindeki avans işaretleri birbiriyle çakışmaz. Ayarı yapmak için distribütör alt kısmında bulunan sabitleme somunu gevşetilir.

Distribütör çevrilerek avans işaretlerinin birbiriyle çakışma durumuna geldiği an distribütör sabitleme somunu sıkılır ve ayar tamamlanmış olur. Yüksek devir avansı ise motor yüksek devire çıkarılarak araç kataloğundaki değerde olup olmadığı kontrol edilir. Araba marka ve modeline göre avans değerleri farklılık göstere bilir. Motorda üzerinde bulunan mekanik yada vakum avans tertibatlarının da kontrolleri yapılmalıdır.

(Tarafımdan Derleme Yapılmıştır)

1.jpg


2.JPG
 

Fehmican_78

Sessiz
Mesajlar
25
Araç Markası
Mazda 323f Lantis
Araç Renk ve Tip
Beyaz HB
bahsedilene göre 3 çeşit avans ayarı var ben bunu sanayideki ustaya dediğimde ağzını 5 karış açıp bakacağına eminim. onların bildiği sadece burda bahsedilen rolantide elle yapılan avans ayarı hatta bunun el ile değil tabanca ile yapılması gerekiyor ama bu konuda çok iddalılar ve tabancayla ayar olmaz diyebiliyolar neyse benim istediğim tek şey var oda burda yani bu yazıda yazan 3 çeşit avans ayarını tam ve eksiksiz olarak yaptırabileceğim neresi var aracım mazda lantis. ben aşağıda yazan ayarların kusursuz ve olması gerektiği gibi yapılmasını istiyorum. bu ayarlar sadece servistemi yaptırılabilir. malesef bu konudada teredütüm var servisin bile bu konuyada yabancı olabileceğini düşünüyorum tavsiyeniz nedir servisse hangi servis bu arada karabükte oturuyorum en yakın servis ankara 2. olarak istanbul

(Statik ve Dinamik olarak ikiye ayrılır...

Statik avans; aracın rölantide çalışırken yapılan ayarıdır.
Dinamik avans, değişen devir sayısına ve rakıma göre(yüksek devirler için)
-vakum avans tertibatı
-mekanik avans tertibatı
-elektronik avans ecu (beyin) kontrollü olarak otomatik ayarlanır)
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,831
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Kendine güvenen usta elle ve kulakla yani sese göre de yapabilir. Benim bildiğim ışıkla yapılması gerektiğidir. Ama Adem Ustam gibi, Tosun Ustam gibi gerçek ustayı da bulursan, ellerine teslim etmekten çekinme derim.

@emytoget Murat ın önerebileceği usta mutlaka vardır o diyarda.
 

suleyman

Aktif
Mesajlar
2,173
Konum
Manisa
Araç Markası
MAZDA 6 GG AT 2.0 HB
Araç Renk ve Tip
Titanyum gri
konuya bir hort çekelim :)
yaklaşık 2000 li yıllardan sonra distrübütör sistemli bir araç kalmadı en azından mazda için bu durum böyle peki ateşleme sistemi bobinli olan araçların avans ayarları nasıl yapılır ?
cevap otomatik diyenler için sistem bunu otomatik olarak nasıl yapıyor bunu merak ediyorum :) ?
 

suleyman

Aktif
Mesajlar
2,173
Konum
Manisa
Araç Markası
MAZDA 6 GG AT 2.0 HB
Araç Renk ve Tip
Titanyum gri
kendi aracımda çıkan arıza kodundan yola çıkarak böyle bir video arayışına girdim böylece kendi sorumu kendim cevaplayayım distrübütör olmayan araçlarda avansı vuruntu sensörü( KNOCK SENSOR) ayarlar bu sensörün çalışma değerlerine müdahele edebiliyormuyuz,gerektiği kadar ateşlemeyi kendisi mi ayarlıyor onu açıkcası bende merak ediyorum bu kısmın araştırmasındayım hala :)ama fiziksel olarak fazla avans veremiyoruz distrübütörde olduğu gibi
hem distrübütör olup hem vuruntu sensörü olan araçlar yine vardır onlarda ecu sayesinde yine benzin ayarı yapmaktadır.
yani ben buradan şunu anlamalıyız aracınız eskide olsa obd girişi olan mazda kullanıcılarına sesleniyorum arada sırada cihaza bağlatmalarını tavsiye ediyorum illaki her şehirde vardır :)
buda onun tam olarak ne işe yaradığını anlatan türkçe video
buda erken ateşlemenin yani avans ayarı bozuk bir aracın içerisinde neler olabileceğini anlatan çok güzel hazırlanmış bir videoslında ateşleme ama video o kadar güzelki erken ateşleme zararlarını görebiliyoruz :)
 
Son düzenleme:

Üst Alt