Araçlarımızın Peryodik Bakımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Adem Usta

Mazda Ekinci Özel Servis
Mesajlar
1,091
Konum
İstanbul
Periyodik bakım deyince, aklımıza sadece motor yağı ve filtreler gelmemelidir. Bu değişimlerin yanında bazı bakımları da yapmamız gerekir. Yapılacak bu kontroller aracımızın her an uzun yola hazır ve bu yolculukta kafamızın rahat olmasını sağlamalıdır.

Periyodik bakımların bize kazandırdıkları Nelerdir?

Beklenmedik arızaların veya sorunların önüne geçerek buna bağlı servis ve parça maliyetlerini aşağıya çekmek.

Önceden periyodik bakım yaptırarak hesapta olmayan arıza neticesinde araçtan mahrum kalmamak.

Özellikle aracını işinde kullanan üyelerimiz için yersiz şekilde araçtan mahrum kalmak demek, işine negatif oranda yansıyacağı için para kaybetmesi demektir.

Aracın satışı esnasında periyodik bakımlı bir aracın artısı her zaman bize pozitif olarak geri dönecektir.

Periyodik bakımı aksatılmamış araçlarda yakıt ve ön görülemeyen masraflar aşağıya çekileceği için hem kafamız rahat olacaktır hem de cebimiz.

Zamanında bakımı yapılmış bir motor her zaman ilk günkü performası gibi olacaktır.


Periyodik Bakım Neleri Kapsar?

Lastikler: Lastik balans, ön düzen ayarı, nitrojen dolum hizmetleri yanında aşağıdaki kontroller de dikkatle yapılmalıdır. Lastik hava basınç kontrolü yapılmalı ve olması gereken değerlere ayarlanmalı, diş derinlik ölçümü, lastik aşınması ve hasar kontrolleri, lastik supap ve supap kapakları, bijonlar kontrol edilmelidir.

Akü: Araçların ilk harekete geçmesi ve çalışmasını, marş motoruna akım göndererek sağlan, kimyasal anlamda enerji depolayan ve gerektiğinde bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihazlardır. Araçlarınızın akü bağlantı kabloları, elektrolit seviyesi kontrol edilmeli ve kutup başı temizliği yapılarak akü voltajı ölçümü yapılmalıdır.

Motoryağı: Aracı bir insan vücüduna benzetirsek, bizler için damarlarımızda dolaşan kan ne kadar önemli ise, motoryağı da aracımız için aynı önemi taşır. Motoryağı, aracımızın motorunun çalışması esnasında hareketli parçalar arasında bir yağ filmi oluşturarak sürtünmeyi ve aşınmayı önler, içerdeki katkılar sayesinde de motor parçalerını temizler ve oluşan ısının bir kısmını alarak soğutma sistemine de yardımcı olur. Motoryağının, seviyesinin belli periyotlarda düzenli olarak kontrol edilmesi ve en azından yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Araca uygun motoryağı seçimi, yağ seviye kontrolleri ve değişim işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır.

Yağ Filitresi: Motoryağını süzerek, yağlama kanallarına akışını sağlar. Zamanında değiştirilmeyen filitreler işlevini kaybederek, dolar ve tıkanır. Buna bağlı olarak yağ kanallarının tıkanması ve motorda yetersiz yağlanmaya yol açar. Yağ filitresinin her motoryağı değişiminde değiştirilmesi tavsiye edilir.

Hava Filitresi: Motora temiz hava girişi, ancak havadaki toz zerreciklerin hava filitresinden süzülerek geçişi ile mümkündür. Bu yönden hava filitresini motorun akciğerlerine benzetmemiz yanlış olmaz. Periyodik bakımlarda kontrol edilip temizlenmeyen veya zamanında değiştirilmeyen filtreler tıkanarak, yetersiz hava girişi ve buna bağlı olarak araçta performans ve verim kaybı düşüklüğü ile yakıt sarfiyatı artışına neden olur.

Yakıt Filitresi: Yakıt içerindeki yabancı partikülleri ( tortu, toz, v.b.) süzerek, yakıt pompasına temiz bir yakıt akışı sağlar. Zamanında değiştirilmezse, filtre tıkanır, araçta çekiş problemleri başlar ve yakıt sarfiyatı artar.

Polen Filitresi: Araç içersine temiz hava girişi ve araç içindekilerin temiz ve sağlık bir hava solunması, klima ve havalandırma sisteminin verimli çalışması için periyodik bakımlarda kontrol edilmesi, gerekirse değiştirilmelidir.

Ateşleme Bujisi: Benzinli araçlarda silindir içerisinde alınan yakıt hava karışımının ateşlemesi bujiler vasıtasıyla olmaktadır. Bujiler kontrol edilmeli, işlevini kaybeden bujiler değiştirilmelidir. Zamanında değiştirilmeyen bujiler, aracınızda yetersiz ateşleme ve buna bağlı olarak tekleme problemleri yaratabilir.

Fren Sistemi Kontrolleri: Araçta emniyetli bir sürüş için en önemli unsurlardan biri fren sisteminin kontrolleridir. Aracınızın ön ve arka fren balataları, kampana ve disk tertibatı, fren merkezi, fren hortumları, fren hidroliğini düzen olarak kontrol edilerek güvenli sürüş sağlanabilir.

Süspansiyon Sistem Kontrolleri: Aracın zemin ile sürekli temasını amortisörler, ön düzen elemanları, rot başı ve rotiller kontrol adilmesi ve gerekli durumlarda yapılacak değişimlerle, aracın yol tutuşu arttırılmalıdır.

Isıtma ve Soğutma, Klima Kontrolleri: Kışın kalorifer, yazın klima sistem ve bağlantı parçaları kontrolleri yapılarak, aracın ısıtma ve soğutma performansının arzulanan seviyede olması sağlanır. Aracın soğutma suyu seviyesi ve antifiriz kontrolleri yapılır, gerekirse tamamlanır.

Cam Silecekleri: Araçta güvenli bir sürüşün ilk şartı sağlıklı bir görüş sağlanmasıdır. Yaz ve kış mevsim özellikleri, toz, kir ve buna bağlı olarak silecek lastikleri belli bir kullanım süresi sonrasında, vasfını yitirirler. Araca uygun silecek seçimi ve montajı yapılmalıdır. Ayrıca aracın cam yıkama suyu kontrol edilerek tamamlanmalıdır.

Aydınlatma Kontrolleri, Far Ayarı: Sağlıklı bir yürüyüş açısından, aracı kullanırken görmek ve görülmek hayati önem taşır. Aracın far ampulleri ve diğer aydınlatma tertibatları kontrol edilmeli, gerekirse far ayar işlemine tabi tutulmalıdır.

Egzoz Sistem Kontrolleri: Araçların egzoz hattı bağlantı durumları, paslanma, kaçak olup olmadığı da kontrol edilmelidir.


 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,830
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Ellerine sağlık ustam...


Tepetaklak !!
 

Güven

Katılımcı
Mesajlar
609
Konum
İstanbul
Araç Markası
2020 - Toyota Corolla
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Bilgilendirme için teşekkürler ustam

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Bu kontrolleri yapmak zaten çok keyifli hiçbirşey yokken bile insan şu kaputu bi
açayım ne var ne yok diyor...hortumları fren hidroliği soğutma su seviyesi silecek suyu direksiyon yağı kontrolü yağ çubuğu yağ seviyesi derken ara kısımlara bakıp yağ atması terleme varmı bakıyorum...O da ne amortisör kafasında bir gazel (kuru yaprak ) onu alıyoruz ordan :) vs vs
 

Üst Alt