1 Haziran’da Eşdeğer Parça Uygulaması Başlıyor

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
1 Haziran’da başlayacak olan Eşdeğer Parça Uygulaması ile, otomotiv sektöründe muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek.

75IHiB.jpg


Otomotiv yan sanayiinde, “Eşdeğer Parça” uygulaması, 1 Haziran tarihinde başlatılıyor. Böylece; ilk 2 yıl Türk Standardları Enstitüsü (TSE), daha sonra ise akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek. TSE önümüzdeki günlerde, ‘eşdeğer parça belgesi’ başvurularını almaya başlayacak.

TSE’den yapılan yazılı açıklamaya göre; Türkiye’de yıllık olarak 70 bini aşkın firmaya 400 binin üzerinde belge veren TSE’nin sadece 2014 yılındaki laboratuvar yatırımlarına ayırdığı payın 50 milyon TL’nin üzerinde olduğu kaydedildi. TSE’nin gerek ana faaliyet alanlarında yaptığı çalışmalarla, gerekse de bakanlıkların görevlendirmesi ile yerine getirdiği hizmetlerle otomotiv sektörünün gelişimine katkı sağlayacak önemli hizmetler verdiği vurgulandı.

Dünya'nın haberine göre, Hazine Müsteşarlığı’nın 13 Ocak 2015 tarihinde yayımladığı tebliğ çerçevesinde, 1 Haziran 2015 tarihinde otomotiv yan sanayiinde "Eşdeğer Parça" uygulamasının başlatılacağı; böylece; ilk 2 yıl TSE, daha sonra ise akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünlerin orijinal parça yerine kullanılabileceği belirtildi.

YILDA 140 BİN BELGE VERİLİYOR

“Enstitü, otomotiv sektörü ile ilgili 2002 yılından bu yana test kuruluşu (MARTOY) ve Onay Kuruluşu (AİTM Hakkında Yönetmelik) olarak hizmet sağlayarak yılda yaklaşık 140 bin belge vermektedir. Bu kapsamda TSE laboratuvarları, eşdeğer parça tanımında yer alan malzeme, kütle-boyut ve işlevsellik yönüyle araç parçalarını test edebilecek kabiliyete sahiptir. Enstitü, uluslararası geçerli bin 700 adet akredite test kabiliyeti ile sahasındaki en geniş kapsama sahip kuruluştur. Eşdeğer parça belgelendirmesi de bu kapsam ve kabiliyetlerimiz içerisindedir” denildi.

FAZLA ÖDEME ENGELLENECEK

TSE’nin, Türkiye’nin 2023 vizyonunda yer alan yerli Otomobil üretimi hedefi çerçevesinde; yerli otomobilin sertifikalandırılması (tip onay) süreci için Otomotiv Test Merkezi projesi ve bölgesel bazda kurulmakta olan Araç Kontrol Merkezi (AKM) çalışmalarının da devam ettiği belirtildi. “TSE’nin Eşdeğer Parça Belgelendirmesinde üstlendiği rol, ülkemizin ve insanımızın olması gerekenden çok daha fazlasını ödemesine engel olacak, haksız çarkın devamını sonlandıracaktır. Enstitümüz önümüzdeki günlerde, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı onayı ile 1 Haziran 2015 tarihinden önce ‘eşdeğer parça belgesi’ başvurularını almaya başlayacaktır” denildi.

Açıklamada, TSE tarafından, ‘Eşdeğer Parça Belgelendirmesi’ne yönelik olarak başlatılan ve tamamlanan çalışmalar ise; eşdeğer parça üreticisi belgelendirme kriterleri, araç kategorisi bazlı parça sınıflandırmaları, sınıf bazında test ve kontroller, parça bazında zorunlu mevzuat (yönetmelik ve teknik düzenleme) ve ihtiyarı mevzuat (standartlar), test yöntemleri ve sınır değerler, laboratuvar / test yeterlilik karşılaştırmaları, sertifika/eşdeğer parça izlenebilirliği için yazılım şeklinde sıralandı.
 
Mesajlar
1,988
Konum
Denizli
Araç Markası
X
Araç Renk ve Tip
Lacivert
Tüketici için iyi olabilir kaliteli yan sanayi ürünleri cebe daha az külfetli olabilir ,ama yan sanayi ürünlerde fiyatların artacağı öngörülebilir


Tapatalk
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Tamamen tüketicinin aleyhine olacak bir sistem... Sigorta şirketleri şimdi de "zarar ediyoruz" derlerse, kapatıp gitsinler tükkanı... :D

Fazla ödeme engellenebilir doğru fakat yerine ikame edilen parça son kullanıcının yüzünü hiç bir zaman güldürmez... Belirtmeme gerek yok; burası Türkiye... ;)
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Mazda gibi yan sanayi parçaları bedenine uyumsuz olup bir süre sonra o parçayı kusan bir marka için kötü olacak bence, ama genel anlamda olumlu şeyler düşünebiliriz. Peki kasko da belirtilen orjinal parça ile bire bir değişim garantisi şimdi şekil değiştirecek mi, yoksa o ibare olduğu sürece orjinal takmak zorunda mı olacak?
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Mazda gibi yan sanayi parçaları bedenine uyumsuz olup bir süre sonra o parçayı kusan bir marka için kötü olacak bence, ama genel anlamda olumlu şeyler düşünebiliriz. Peki kasko da belirtilen orjinal parça ile bire bir değişim garantisi şimdi şekil değiştirecek mi, yoksa o ibare olduğu sürece orjinal takmak zorunda mı olacak?

Bu düzenlemenin yapılma sebebi zaten, sigorta şirketlerinin zarar ediyoruz diye ağlamalarıdır, ki haklılar... Biz ne yapıyorsak kendi kendimize yapıyoruz...

Dayı oğlu ile, bacanak ile tanıdık ile bir çok sahte kaza raporu doldurduğumuz sürece birilerinin günahını temiz insanlar çekmeye devam edecektir...

Sigortacıların ağlaması neticesinde böyle bir karar alan hökümetimiz yine dürüst vatandaşı hiç yerine koymuştur... ;)
 
Mesajlar
1,047
Konum
Afyon
Yan sanayide en iyi bilinen far markasından aldım araca, eski orjinaldi ama mercekler bitmişti ve göstermiyordu..
Ne oldu o dünyaya satan yan sanayilerle, olmadı, olmazda..
En iyi denen 60 liralık ampülden de aldım taktım olmadı sol taraf ayar tutmuyor, çizgiler dengelenmiyor malesef, zorladık ayar kısmı bozuldu ve mercek sola sabitlendi ve görüntü iptal, tekrar 150 verip tekrar ve mecburen aynı markadan far aldım, sonuç ne peki..
Xenon ile anca görüş var..
Xenon ile de olsa aynı model sattığım eski aracımın 22 yıllık orjinal farlarının 4 liralık ampül ile verdiği görüntüyü alamıyorum.
Sonuç ise şu.. Orjinal değil ise olmaz..
orjinali 750 lira bu arada..
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
"1 Haziran'dan itibaren kaza yapan yandı"
Önceden kaza yaptığınızda misal sinyaliniz orijinal ise biraz diretmeyle ile de olsa yerine orijinalini taktırabiliyordunuz sigorta şirketine. Yasalara göre olması gereken orijinalin yerine eş değer veya orijinaldi. Eş değerde orijinal kalitesinde üretilen parça idi ayrıca özellikleri ve standartları belirtilmişti.
Şimdi ne olacak? Allah göstermesin öküzün biri geldi size vurdu arka stop lambası kırıldı diyelim parçanızda orijinal fabrikasyon parça sigorta diyecekki eş değer parça takacağız siz ee benim stop lambam orijinaldi? Sigorta şirketleri bu çıkan eş değer uygulaması ile geri adım atmayacaklar artık. Veli abinin dediği gibi sigorta şirketlerine yarayacak bu durum. Vatandaş gene mağdur gene mağdur.
‘eşdeğer parça belgesi’ alınması da kolay hale getirilir oh miss.
 

Bora Arpınar

Sessiz
Mesajlar
73
Konum
Kocaeli
Araç Markası
Mazda CX-5
Araç Renk ve Tip
SUV
İlginç bir uygulama ö zaman mazdanın kendi anlaşmalı şirketinde sigorta yaptırmak daha mantıklı.
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
En azinda tse belgesi almis belli standartlardan gecmis urun aliriz diyecem ama tse standarti neye gore belirleyecegi onemli
 

Üst Alt